Iedereen begint ergens, maar doorzetten heeft moed nodig!

Als Afrikaans meisje had ik nog nooit een baby in een kinderwagen gezien totdat ik naar Europa kwam. Het leek heel gewoon dat een pasgeboren baby meteen in een wagentje vervoerd werd. Het leek ook heel gewoon dat als een baby geboren was het eigenlijk direct naar zijn eigen kamer moest om daar te slapen.

In Afrika had ik dat nog nooit gezien.

Misschien hoort het zo

Voordat ik kinderen kreeg dacht ik, misschien hoort het bij de arme mensen die geen geld hebben om al die z.g.n. handige middelen te kopen en te gebruiken.

Mooi niet! Ik was al van jongs af aan een meisje die graag verder dan haar eigen neus wilde kijken. Mijn vader zei ook altijd “het wordt wat met haar” en mijn moeder stimuleerde me in de dingen waar ik nieuwsgierig naar was.

Ik was liever de enige in honderden met een eigen mening, als ik erachter stond en erin geloofde.

In Nederland waren we in het Statenkwartier waar mijn broer, zijn gezin en ik verbleven. Ik studeerde in Delft.

Om wat extra centjes bij te verdienen en ook te ontplooien in de maatschappij. was oppassen en huishoudelijke hulp een van de beste mogelijkheden die er voor mij waren. Aangezien er in Den Haag voldoende expats waren, kon ik makkelijk terecht bij de collega’s van mijn broer om op te passen en om schoon te maken. De taal was dan wel makkelijk, Engels. Ik studeerde ook in het Engels en dus Nederlandse taal was op dat moment niet echt nodig, toch kreeg ik interesse hierin. Dus dan maar ongedwongen de taal leren.

Genoeg mensen waren erg tevreden en wilde graag door mij geholpen worden. Met dank aan mijn ouders die mij zo stimuleerde en zo positief in het leven stond.
Alles was goed, zelfs vaker de buurtjes helpen met het dragen van hun kindjes.

Mijn moeder

Mijn moeder had een oude naaimachine (Singer) die ze met de hand bediende. Ze maakte er uniformen voor scholen mee. Het begon gewoon met individuele mensen die uniformen aanvroegen op hun eigen maat. Andere kleding maken en repareren deed ze ook. Ook patchwork en vooral haken werd veel gedaan. Ik mocht met de kleine dingetjes helpen, het begon met het vullen van een bobbin (spoel).
Helaas is mijn moeder in 2002 overleden, maar ik heb ontzettend veel van haar geleerd, en dat heeft gemaakt zoals ik nu ben. Eenvoudig zijn.

Mijn kinderen leren hopelijk dezelfde alhoewel is het een beetje anders dan hoe ik het precies geleerd heb aangezien we toch steeds beïnvloed raken door anderen en generaties.

Mijn vader 

Mijn vader werkte buitenshuis, hij ging vaker op de fiets. Wij hadden school vakanties om de 3 maanden en gingen 1 maand lang naar onze dorp op het platteland waar mijn ouders landgoed hadden en een boerderij.

Daar hadden ze vee, tuinen en nog meer land waar alles op kon, waar wij kilometers liepen om water te halen. Als we aankwamen vanuit de grote stad moesten we 10 kilometer lang lopen voordat we bij onze dorp aankwamen.Van mijn vader leerde ik wel hoe ik veel kon inpakken in een kleine tas, ruimtelijk inzicht geloof ik. Ach een beetje te emotioneel verhaal om te vertellen, maar ik ben het kwijt. Nu mijn ouders er niet meer zijn, vind ik troost in alles wat zij me geleerd hebben.

Onze hutten en een stuk land

Bergen en uitzicht vanuit onze boederij
Razi

P1000237

Published by Humansbonded

Muchaheta was now living in the Netherlands, far away from home and her extended family. Perhaps it was the distance or the time away from her roots that led her down a path to reconciling her traditionally African approach to child rearing with the new modern European scientifically tested advice she was consistently receiving. In doing so she began to craft out a unique path for herself and her growing family.

5 thoughts on “Iedereen begint ergens, maar doorzetten heeft moed nodig!

 1. Hoi Melissa, leuk om te lezen over je achtergrond. Ik kijk uit naar volgende blogs!
  Succes!!
  Lydia

  Like

 2. Hai Melissa,

  Mooi geschreven en bijzonder om te lezen hoe het leven van jouw ouders nu tot uiting komen in jouw manier van leven.

  Succes met schrijven!

  Machella

  Like

 3. Erg leuk te lezen naar je achtergrond. Mooi verwoord. Ik ben enorm benieuwd naar nog meer blogs , zeker over je cultuur. Succes met het verdere schrijven van je blogs !! Zeker doorgaan ermee. Dikke knuffel Linda xxx

  Like

 4. Hoi Melissa,

  Prachtig geschreven, ode aan jou ouders.
  Zoals jij je ouders in ere houd vind ik prachtig, een voorbeeld voor velen van ons.
  Respect waardering en loyaliteit. Prachtig naslagwerk voor jou kinderen. Heel mooi.

  keep on doing the good work.
  een hele dikke knuffel.

  Like

Comments are closed.

%d bloggers like this: