Ergonomisch babydragen

Het was in Vlaardingen, waar ik jaren heb gewoond en waar mijn dochtertje in 2008 is geboren, waar ik met de eerste Torsodraagdoek op straat liep. Met een pasgeboren baby erin. Zoals in Afrika had ik er geen instructieboekje bij.

105

 

Wij kregen een babydraagzaak, als cadeau,  zodat mijn man ook af en toe ermee kon lopen. Hij heeft hem geprobeerd en wij gelijk een foto maken. Iets klopte niet met deze draagzak. Kind die al inmiddels gewend was in de draagdoek, moest wel huilen, mijn man vond het dragen van baby”s gelijk niks. Dat kwam door meerdere redenen. Hij zat hem niet lekker in de schouders, hij hing, gewicht was niet voldoende verdeeld.

 

De draagzak die blijkt al jaren lang in de winkels te vinden is, is gewoon niet helemaal geschikt. Maar hoe weet je dat? wie vertelt je dat als je toch overal babywagens ziet?  We zijn direct naar een winkel gegaan om een beter drager te vinden die mijn man kon gebruiken. MOOI NIET! In de winkel waren er 3 of iets meer soorten die ik tot de dag van vandaag nog steeds op straat zie en tegenkom.

Een schuine, en een met bandjes met gespen, waar erg weinig stof is gebruikt om de geborgenheid te bieden, niet te noemen waar de baby moet zitten. Er hing iets in de liezen van de baby. Kan nooit goed zijn. Ergens diep in mijn hart riep een positieve stem die tegen me zei, er is waardering voor het dragen van baby’s” alleen men heeft niet de moeite genomen om te vragen aan de origine traditionele dragers hoe het ook weer moet.

Voor mij was dat een begin van Bereka. Ik herinner me nog dat ik met mijn man in bijna alle grote winkels zijn geweest. Midden van het land, Amsterdam, Arnhem, en zelfs Gouda en Sliedrecht. Wij waren net gekke ouders die graag alles vooraf wilde zien en vergelijken voordat we onze geld aan besteedde.

IMG_4341

Hoe kan dat nou? vroeg ik in de winkel?

  1. ”Tja zei de medewerkster, mevrouw ik werk hier en meer niet”. Daar sta je dan, en je wilt je Nederlandse man overtuigen dat iets vanuit je cultuur beter is en hoe graag ik er achterstond.

Ik moet eerlijk zeggen dat, achteraf gezegd, er wel een aantal mensen bezig waren met het babydragen – maar niet in grote getale of met grote drang om ook andere mensen aan het babydragen te krijgen. Mijn allereerste voorbeeld die ik las was een schrijfster/ journaliste van “De Hechte Band” en een aantal mensen kwam ik dan tegen tijdens de http://www.wereldborstvoedingsweek.nl waar meer mensen dragers hadden Met name uit andere plaatsen buiten de Randstad. Dit maakte me wel erg gelukkig.:)  Want ik kon eindelijk met iemand praten die het idee begreep, mijn man was ook al inmiddels helemaal overtuigd. Veel van hen waren ook al eerder naar andere continenten geweest zoals Azië en Afrika met projecten en als vakantie. Mooie verhalen.

Mijn huisarts was ook al eerder in Afrika geweest en kwam met leuke verhalen over het babydragen in Afrika.

Maar hoe?

Door mensen ‘wijs’ te maken hoe lekker babydragen is.  Door niemand uit te lachen omdat ze een verkeerd product hebben aangeschaft. Het feit is ongeacht een type draagdoek, draagzak, een ouder doet al haar best om de baby bij zich te houden.

castle
Ergonomisch dragen is precies wat ze in Afrika doen

In de volgende blog leg ik uit waarom de meeste Afrikaanse ouders of diaspora met een kinderwagens lopen

Published by Humansbonded

Muchaheta was now living in the Netherlands, far away from home and her extended family. Perhaps it was the distance or the time away from her roots that led her down a path to reconciling her traditionally African approach to child rearing with the new modern European scientifically tested advice she was consistently receiving. In doing so she began to craft out a unique path for herself and her growing family.

%d bloggers like this: