Eerste introductie tot vaste voeding.

Voor ons is 6 maanden zijn erg belangrijk, want dan verander erg veel, bij mij, mijn baby en ook onze omgeving. De baby mag ook mee eten aan tafel.

2 maanden geleden zei een vriendinnetje van me dat ik al wat eten mocht geven. Toen dacht ik ze zal moeten weten hoe wij dit hebben gedaan met andere 2 kinderen. Vandaag  wil ik wel vertellen hoor, want ik kan ook meepraten met de wereld van vastvoeding na 6 maanden.

Het is niet makkelijk om zolang te wachten, zeker als je geen voldoende informatie hebt hoe het allemaal werkt, waarom je zoiets moet doen.

Het is ook zeer verwarrend voor sommige want op de meeste etiketten van potjes en papjes pakjes staat vanaf 4 maanden. Wie moet je dan geloven. Het is uiteindelijk een keuze die twee volwassen ouders maken.

IMG_8179
Augustus 2008 toen onze eerste dochtertje 6 maanden was. We begonnen ook gelijk te geven wat we ook aten, zoals mais, komkommer, pompoen, mango, wortel en meer.
IMG_7938
De eerste maand wanneer ze voor het eerste mogen eten, prak ik dan wat eten en geef ik om zeker te weten dat ze voldoende groente en fruit eet. De rapley methode doen we als oefenen, maar we beginnen ook meteen ermee. Hier eet ze wortel
IMG_8007
Ze wilde al vaak zelf eten en doordat ik rapley stimuleerde kreeg ze ook gauw de vrijheid om zelf te eten.

En fijn,  het is ons dus bij alle 3 kinderen gelukt om alleen  borstvoeding te geven tot 6 maanden en dan vanaf dan vaste voeding te geven in combinatie met borstvoeding. Waarom blijf ik het woordje alleen borstvoeding herhalen? omdat ik erachter kwam dat niet iedereen het haal om alleen borstvoeding te geven.

Door verkeerd inschatting, of advies,, grijp men zo gauw aan een bijvoeding flesje zo genaamd mijn kindje krijgt niet voldoende dus dan maar andere middelen geven wanneer dat maagje nog niet helemaal klaar voor is.

JA het is best pittig en als je niet sterk in je schoenen staat kun je en niet werken en combineren met borstvoeding. Je zit vol hormonen en soms weet je niet meer hoe je ermee omgaat. Sommige vrouwen komen aan en ik ben een van de voorbeelden van vrouwen die veel vocht vasthouden. doordat je lijf steeds meer melk moet aanmaken voor je baby en peuter blijf je maar aankomen. Bij onvoldoende bewegen wegens last hebben van bekkeninstabiliteit,kan gewicht wel overheersen.

Maar dat heb allemaal vraagt moed om door te kunnen zetten. Mijn kinderen komen op de eerste plaats. Sporten en gezond eten os dan ook een oplossing hiervoor. Borstvoeding is niet een middel om af te vallen.

Hoe ging het met onze tweede op hij 6 maanden werd?

P1100540
Hier eet hij kiwi, lekker zelf pakken om de motoriek te bevorderen. Daarna weer lekker aan de borst. Jonathan heeft borstvoeding gekregen voor 3 jaar!
P1110319
Zus, die ook precies hetzelfde kreeg, geef nu ook haar broertje wat te eten

De tweede os ene jongen en we hebben dezelfde wijze gebruikt. Gewoon doorgezet,  totdat hij 6 maanden werd. P1090279P1100705_v06667_806px

Published by Humansbonded

Muchaheta was now living in the Netherlands, far away from home and her extended family. Perhaps it was the distance or the time away from her roots that led her down a path to reconciling her traditionally African approach to child rearing with the new modern European scientifically tested advice she was consistently receiving. In doing so she began to craft out a unique path for herself and her growing family.

%d bloggers like this: