6 maanden oud worden is voor ons erg belangrijk

Voor ons is 6 maanden oud worden erg belangrijk, want dan veranderd erg veel, Bij mij, mijn baby en ook onze omgeving. De baby mag ook mee eten aan tafel. We beginnen natuurlijk met een licht papje en daarna ook andere dingen gaan aanbieden meestal via de Rapley methode. Dat laatste is ook handig bij doorkomende tandjes,lekker koude komkommer uit koelkast of een wortel. 2 maanden geleden zei een vriendinnetje van me dat ik al wat eten mocht geven. Toen dacht ik ze zal moeten weten hoe wij dit hebben gedaan met andere 2 kinderen. Vandaag wil ik wel vertellen hoor, want ik kan ook meepraten met de wereld van vaste voeding na 6 maanden, wat voor voeding ook, want het gaat namelijk niet alleen om zomaar voeding. We letten ook op voeding zonder chemische toevoeging wat extra aandacht nodig heeft. Het is niet makkelijk om zolang te wachten, zeker als je geen voldoende informatie hebt hoe het allemaal werkt, waarom je zoiets moet doen. Je merkt ook dat baby’s bijna eten uit je mond kijken IMG_7975 Het is ook zeer verwarrend voor sommige want op de meeste etiketten van potjes en papjes pakjes staat vanaf 4 maanden. Wie moet je dan geloven. Het is uiteindelijk een keuze die twee volwassen ouders maken.

IMG_8179
Augustus 2008 toen onze eerste dochtertje 6 maanden was. We begonnen ook gelijk te geven wat we ook aten, zoals mais, komkommer, pompoen, mango, wortel en meer.
IMG_8005
Zorg ervoor dat je gezond eet, op die manier weet jij hoe dan ook zeker dat je baby goede borstvoeding krijgt. Afvallen en borstvoeding gaat helaas niet samen. Je zult moeten gaan sporten als dit lukt. Gebalanceerde voeding bevat dan alle vitaminen die je nodig hebt voor, tijdens en na borstvoeding.
IMG_8178
Omdat we in Zimbabwe vaak mais eten, geef ik het ook aan mijn kinderen.
IMG_7938
De eerste maand wanneer ze voor het eerste mogen eten, prak ik dan wat eten en geef ik om zeker te weten dat ze voldoende groente en fruit eet. De rapley methode doen we als oefenen, maar we beginnen ook meteen ermee. Hier eet ze wortel
IMG_8007
Ze wilde al vaak zelf eten en doordat ik rapley stimuleerde kreeg ze ook gauw de vrijheid om zelf te eten.

IMG_8184 Enfin,  het is ons dus bij alle 3 kinderen gelukt om alleen  borstvoeding te geven tot 6 maanden en dan vanaf dan vaste voeding te geven in combinatie met borstvoeding. Waarom blijf ik het woordje alleen borstvoeding herhalen? Omdat ik erachter kwam dat niet iedereen het haalt om alleen borstvoeding te geven. Door verkeerd inschatting, of advies, grijpt men zo gauw naar een bijvoeding flesje van iets anders dan borstmelk. Het zogenaamde ‘mijn kindje krijgt niet voldoende dus dan maar andere middelen geven wanneer dat maagje nog niet helemaal klaar voor is’.Hiermee wil ik niemand ermee aanvallen hoor, maar zie dit als een tip voor toekomstige ouders. Steun van familie en vrienden  Ja het is best pittig, als je niet sterk in je schoenen staat kun je dit beide niet combineren,werken en borstvoeding. Je hebt een goede en gezonde omgeving nodig waar men je betere steunt zoals je man, ouders, schoonouders en vrienden. Je kunt echter geen ontmoediging gebruiken. sommige mensen hebben dan ook goed bedoelde adviezen en ook mening klaar staan. Wat als je geen hulp hebt. In dit geval heb ik dat niet. Mijn ouders zijn overleden, en mijn schoonouders zie ik erg weinig. Toch samen met mijn man staan we stevig in onze schoenen op die manier hebben wij het kunnen reden, of reden wij het nog steeds. Het is niet voor iedereen weggelegd helaas. Waarom je beter voor jezelf moet zorgen Je zit vol hormonen en soms weet je niet meer hoe je ermee omgaat. Sommige vrouwen komen aan en ik ben een van de voorbeelden van vrouwen die veel vocht vasthouden moeilijk dat vocht weg kunnen drijven. Doordat je lijf steeds meer melk moet aanmaken voor je baby en peuter blijf je maar aankomen. Bij onvoldoende bewegen wegens last te hebben van bekkeninstabiliteit, kan gewicht wel overheersen. Maar dat allemaal vraagt moed om door te kunnen zetten. Mijn kinderen komen op de eerste plaats. Sporten en gezond eten is dan ook een oplossing hiervoor. Borstvoeding is niet een middel om af te vallen, toch denken sommige mensen dit wel, maar we zijn en blijven verschillende mensen. Hoe ging het met onze tweede toen hij 6 maanden werd?

P1100540
Hier eet hij kiwi, lekker zelf pakken om de motoriek te bevorderen. Daarna weer lekker aan de borst. Jonathan heeft borstvoeding gekregen voor 3 jaar!
P1110319
Zus, die ook precies hetzelfde kreeg, geef nu ook haar broertje wat te eten
P1090279
we hebben wat granen gehaald en we zochten ook naar de goede granen waar niks anders is toegevoegd. In Zimbabwe eten kinderen ook goede granen uit eigen land in combinatie met fruit of groente
P1100695
Ja! een kippenpoot, lekker toch? wat wij eten eten onze kinderen ook.

‘=P1100705_v06667_806px Nu is onze derde aan de beurt. Er komt meer over haar hier onder…Zij is vandaag 6 maanden Hoera!!

Published by Humansbonded

Muchaheta was now living in the Netherlands, far away from home and her extended family. Perhaps it was the distance or the time away from her roots that led her down a path to reconciling her traditionally African approach to child rearing with the new modern European scientifically tested advice she was consistently receiving. In doing so she began to craft out a unique path for herself and her growing family.

%d bloggers like this: