Moederdag, Vandaag mis ik haar het meest!

Het is weer zover, Moederdag. Zelf alweer moeder voor de derde keer en 7 jaar in totaal. Mijn eigen reeds overleden moeder, de oermoeder, heeft dus niet kunnen genieten van haar eigen kleinkinderen. De kindjes van haar oudste dochter, haar tweede kind, eerst nog een foetus en daarna baby, kind en nu alweer een moeder. mai Moederschap is een vak apart. Je solliciteert net als alle andere mama’s, als alle andere ouders die op zoek zijn naar ouderschap. Niet voor iedereen is dit weglegt, helaas. Dat geeft al aan dat wanneer het WEL voor jou weg is gelegd je toch WEL je kinderen mag koesteren. Dat probeer ik, dat probeerde mijn moeder en dat probeerde weer haar moeder en zo gaat het maar door generaties lang.

Welke moeder doet dan niet haar best. Ik denk toch wel allemaal en toch ook wel op hun eigen manier. Welke foutjes kan een moeder maken, waarvan men denk dat het onacceptabel is? Roken tijdens zwangerschap of in bijzijn van baby/ kinderen? Ruzie maken? Teveel snoep? Noem maar op, het kan altijd beter.

Wanneer weet jij dat je zelf je best doet? Dit is de vraag die vandaag door alle ouders zelf beantwoord mag worden. Ik kan het niet voor je antwoorden, wel voor mezelf en straks mijn kinderen voor mij. Nog geen antwoorden? Geeft niks, want straks zullen de kinderen het wel op een of een andere manier laten merken wat zij met jou hebben meegemaakt. Of ze dus wel of niet goede herinneringen aan jou als ouder hebben.

Wat zijn mijn eigen herinneringen aan mijn moeder?

Ik kan dus vandaag al wel vertellen wat mijn moeder voor mij heeft betekent. Helaas kan ik dat niet meer aan haar vertellen maar ik hoop ergens dat ze het toch meekrijgt. Zij was er altijd. Ik herinner me nog dat zij altijd tijdens de schooolpauze aan het hek stond met een kopje thee en boterham en ik rende zo naar haar toe. Dat was een van de leukste momenten die ik toen mee maakte met mama in Zimbabwe. Wat leerde ik ook alweer van haar? Zij was naaister en ik ging dan dingen die ze maakte op straat verkopen, soms stuurde ze mij naar haar klanten toe voor een boodschap. Dit was dan in de grote stad. Maar elke schoolvakantie gingen we naar het platteland waar ik enorm veel heb geleerd. Mijn moeder was van erg vroeg opstaan en gelijk werken, zodat wanneer de zon opkwam een kopje thee klaar stond en het maisbrood gebakken was.  Ze zong altijd versjes liedjes en ze vertelde altijd zelf verzonnen verhalen die ik altijd geloofde. Een ding is wat bij betreft bewezen, wat je van je moeder leert vergeet je nooit!

Dit mist mijn moeder!P1080966

Ik had toen 1 baby en wat meer tijd over. Gelukkig want nu had ik het niet meer gedaan.
Toen ontstond ideeen om te gaan sporten met de baby: http://www.babycarryworkout.com

Wat wist zij veel van natuur, van groente, van stoffen, breien, noem maar op. Helaas is ze er niet meer, ik kan niks meer vragen, ik heb alleen maar herinneringen. die koester ik.

Published by Humansbonded

Muchaheta was now living in the Netherlands, far away from home and her extended family. Perhaps it was the distance or the time away from her roots that led her down a path to reconciling her traditionally African approach to child rearing with the new modern European scientifically tested advice she was consistently receiving. In doing so she began to craft out a unique path for herself and her growing family.

%d bloggers like this: