We willen graag meer Afrikaanse ouders zien baby’s dragen in Europa

Ja, ik heb ze overal gezien in Europa, veel Afrikaanse vrouwen achter een kinderwagen lopen, vaker een hogere wagen, zou dat een reden hebben?

 

Ik ben zelf ook een Afrikaanse vrouw die absoluut onhandig is met een babywagen.   Nadat ik zo vaak met mijn eigen baby’s in de draagdoek liep kwam ik op een punt waarbij ik me afvroeg hoe de Afrikaanse vrouw of gezin een baby vervoerde in Europa. Zouden ze het weten of dit ook een norm is of kan zijn in het Westen? Doen ze het dan binnen, het babydragen?

Iedere keer wanneer ik een baby op mijn rug heb, krijg ik vaak positieve reacties en soms ook veel vragen van mensen die dit vorm van dragen niet  kennen.

Vaak vragen sommige westerse mensen zich af of:

 • Dragen op mijn rug wel goed is voor de baby’s beentjes
 • Ik niet bang ben dat de baby ineens zo kan vallen
 • Ik geen last van mijn rug krijg
 • Hoe lang ik zo’n baby kan dragen
 • Tot welke leeftijd ik zo’n baby kan dragen en vanaf welke leeftijd mag ik dan dragen
 • En nog meer vragen waarvan het best blijkt dat men helemaal er niet mee bekend is.

Veel meer vragen die ik zelf niet meer heb onthouden. Ik geef dan antwoorden in een vorm van een voorbeeld, denk aan hardlopers uit Afrika, denk aan weinig of geen heup-afwijkingen bij ouderen in Afrika.

Die bovengenoemde vragen zijn best terecht, gezien babydragen niet echt algemeen bekend is in Europa. Een gemiddelde pas bevallen mama neemt een babywagen. Zij heeft het niet anders geleerd of te weinig voorbeeld ouders die met een draagsysteem lopen.

Wat zeggen de Afrikaanse ouders zelf o.a. expats en diasporas 

Tussen al die mensen die de bewonderingen uitspreken, zijn er ook Afrikaanse vrouwen bij die best wel af en toe een opmerking plaatsen zoals:

 • Dit doe ik ook maar alleen in mijn huis om praktische redenen.
 • Wat dapper van je dat je met een draagdoek op straat loopt.
 • Vroeger deden mijn oma’s het ook op het platteland (Dit hoor je veel van mensen uit West Afrika of Zuid Amerika)
 • Mag dat wel hier in Europa met een baby op die manier lopen?
 • Ik wist niet dat je dit zomaar kon doen buiten, en waarom doen mensen hier het niet dan? en dat gaat maar door en door.

Wat blijkt er achteraf is dat Afrikaanse mensen of diaspora in het algemeen niet eens over nagedacht hebben dat dragen van je baby zeer positief is. Genoeg denken dat ze dit gewoon moeten doen zodat ze weer aan het werk kunnen. Ze hebben nooit geleerd dat dragen van je baby eigenlijk een van beste manieren is om te hechten met je baby. Men is ooit wijsgemaakt dat dragen van je baby een teken is van armoede, daarom is men alleen afhankelijk van een babywagen in het Westen.

In Afrika denkt men ook soms echt dat alles wat in het Westen gebeurd het beste is, zou het kunnen zijn dat het andersom is? Waarom dan kiezen voor een hoger kinderwagen. Is dat een bepaalde eis omdat men gewend is dat een baby in Afrika altijd op ooghoogte is? Dit klinkt logisch.

Ik ben gaan vertellen aan de Afrikanen die ik ken, dat ze best met een draagdoek de deur uit mogen. Niks is natuurlijker dan hoe wij het in Afrika praktiseren, net als dieren die niks anders nodig hebben dan de natuur zelf.

 

IMG_2456107P1090749999342_563815377001918_545864855_n

Published by Humansbonded

Muchaheta was now living in the Netherlands, far away from home and her extended family. Perhaps it was the distance or the time away from her roots that led her down a path to reconciling her traditionally African approach to child rearing with the new modern European scientifically tested advice she was consistently receiving. In doing so she began to craft out a unique path for herself and her growing family.

One thought on “We willen graag meer Afrikaanse ouders zien baby’s dragen in Europa

 1. Hallo,

  Zelf werk ik al een tijd op een azc. Wat ik juist het mooiste vind aan de Afrikaanse vrouwen die ik zie, is het dragen van hen kind in een doek. Ik bewonder hen en ben daardoor stellig ervan overtuigd dat wij zodra ons kindje geboren is ons kindje ook moten gaan dragen. Een kinderwagen is daardoor bijzaak.

  Ik zie namelijk dat de kinderen in het Azc bij hen moeder heerlijk ontspannen, soms slapen ze direct of kijken ze ontspannen om hen heen. Ook geloof ik dat dit heel belangrijk is voor de hechting en heb ik bij mijn nichtje en andere baby’s gezien dat ze er behoefte aan hebben om lichamelijk in contact te zijn bij hen ouders.

  Super tof dat je deze sote hebt. Ga zo Door! !! Wel ben ik heel nieuwsgierig naar de doeken die je gebruikt, want is iedere stof geschikt?

  Groetjes! .

  Liked by 1 person

Comments are closed.

%d bloggers like this: