Natuurlijke keizersnede en Torsodragen

Alle drie kinderen van ons zijn door middel van een keizersnede geboren. De eerste twee twee werden geboren  door middel van een spoed keizersnede wegens te weinig ontsluiting. Helaas, je hebt op dat moment geen andere keuze.20140922_174002

Toen ik weer zwanger werd van de derde, verdiepte ik me in een natuurlijke manier van bevallen tijdens een keizersnede. Gelukkig is men ook in ziekenhuizen langzamerhand daarvoor de nodige aanpassingen aan het uitvoeren.

Bij een natuurlijke keizersnede (gentle sectio) wordt de wijze van een natuurlijke bevalling zoveel mogelijk gevolgd. Belangrijkste aspect is dat je baby direct na de geboorte bij je op de borst mag liggen zodat gelijk  huid op huid contact kan plaatsvinden en het zoeken naar de borst kan beginnen. Daarnaast krijg je veel meer van de geboorte mee doordat je zoveel mogelijk mee kan kijken.

Overige natuurlijke manier tot nu toe, in mijn belevenis als een Afrikaanse vrouw, zijn zeker:

 • een gezonde relatie waar een kind gemaakt wordt
 • gezonde zwangerschap
 • verzamelen van de juiste informatie over de zowel zwangerschap als de bevalling
 • de bevalling zelf, hoe jij daar in staat.
 • hoe om te gaan met een pasgeboren baby
 • gezonde voeding
 • hechten

Borstvoeding

#Torsodraagdoek, die doe ik zo aan en zo weer af. Mijn baby ligt op mijn rug heerlijk te slapen. We zijn dit jaar gezegend met een dochtertje. Zelfs zij is vanaf geboorte gewoon zo in de Torsodraagdoek gedragen.

Net als in Zimbabwe wanneer een baby is geboren, blijft de moeder en baby 3 weken lang even binnen totdat de baby sterker is en rondom huis kan een moeder, vader of familielid al dragen. Mijn zusje was dan op bezoek in de kraamtijd.

Zelf ben ik bevallen door de middel van een keizersnede, Gentle-sectio en gezien het voor de derde keer was, kon ik nog niet veel voor 8 weken lang behalve mijn eigen baby tillen. dit moest ik, aangezien ik haar de borstvoeding gaf (nog steeds).

 Torsodraagdoek na Keizersnede ( Torsocarry after a C-section)

Ik kon dan ook geen andere #draagdoek gebruiken behalve de Torsodraagdoek. Zeer ideaal omdat mijn operatie wond best groot is en nog erg gevoelig. Dit draagsysteem biedt de mogelijkheid dat je de baby gewoon op je rug draagt zonder dat je de onderbuik waar de keizersnede is hoeft te raken. Je verstoord daarbij de herstelling’sproces van je wond niet.

It won’t disturb the healing process as you won t reach the wound during the carrying process. The doctors say, do not carry anything more heavier than your own baby. Carrying your baby at your back without straining your shoulders and your back is then the most ideal way. I have tried most carriers and I felt much more pain then I realised I had one choice.

 Hoe werk ik nou met mijn Torsodraagdoek al sinds 2007?

Waar ik ook naartoe ga, neem ik hem mee. Hij past overal in. In de kleinste tas die niemand zich kan voorstellen. Ik neem mee:

 • Torsodraagdoek
 • Handtas
 • baby
 • Autostoeltje (deze blijft dus in de auto)
 • auto
 • luiers
 • verschoning doekjes

Meer niet. Melk heb ik dan wel bij me, de borstvoeding op temperatuur. Ik stap uit auto, pak de baby van het autozitje en hop op mijn rug en binnen een paar seconden ligt de baby in de draagdoek en binnen een paar seconden handen vrij.

103  107

Torsodraagdoek, zeer populair bij kijkers op bijvoorbeeld het schoolplein of in de stad

Doordat ik ermee een pasgeboren baby kan dragen krijg ik zoveel  bewondering, positieve reacties maar ook soms mensen erbij die geen idee hebben hoe dit in elkaar zit. Toch krijgen ze van mij gewoon een antwoord.

IMG_20141203_122157P1090749

Zo nu en dan kom ik ook een moeder of vader tegen die ook dragen. Meestal leidt dit gelijk tot een gesprekje, leuk! Vaak zijn dan dit soort ouders iets minder gehaast en ook geïnteresseerd zijn in hoeveel andere mensen dit ook praktiseren. 

Published by Humansbonded

Muchaheta was now living in the Netherlands, far away from home and her extended family. Perhaps it was the distance or the time away from her roots that led her down a path to reconciling her traditionally African approach to child rearing with the new modern European scientifically tested advice she was consistently receiving. In doing so she began to craft out a unique path for herself and her growing family.

%d bloggers like this: