Waarom zijn sommige kinderen eerder zindelijk?

Of te wel eerstegroeper broekenpoeper? Vroeger plaagden kinderen uit hogere groepen de kleuters hiermee. Helaas blijkt dit tegenwoordig ook echt de waarheid te zijn geworden. Het komt nu veel vaker voor, vaker dan af en toe een ongelukje. Steeds meer kinderen zijn nog niet zindelijk als ze aan school beginnen.

Ik werd wakker vanmorgen en zoals altijd mijn tanden gepoetst om mijn eerste kop-koffie goed te kunnen proeven en ineens stond een artikel voor mijn neus dat “Kleuterjuffen hebben de handen vol aan plas- of poepbroeken van de leerlingen.”

Het AD artikel

Hoe zou dit nou komen? Hebben de ouders te weinig tijd, zijn het bijvoorbeeld tweeverdieners? Of is het ook gewoon makkelijk geworden? Er zijn legio types luiers, optrek-broekjes tot grotere kinderen, spullen voor de nacht etcetera. Het ligt natuurlijk niet aan de kinderen. In Afrika, zeker het gedeelte waar ik geboren ben, zijn de baby’s al vroeg zindelijk omdat dit al van begin af aan gestimuleerd wordt.

 Ergens kan ik me best voorstellen dat door het klimaatverschil hierdoor ook een verschil is ontstaan tussen continenten.

 Wat is jullie ervaring? Mijn dochtertje nu 15 maanden zegt al dat ze poepje wilt doen. Ik heb geluk dat ik thuis ben en dat ik haar in de gaten kan houden en vervolgens stimuleren.

Mijn dochter is nu bijna 8 en zoontje 4. Ze waren allebei net voor hun tweede zindelijk.

Hoe zit het met de ouders waarvan kinderen op de #kdv zitten en geen idee hebben hoe de ontwikkeling op dat gebied gaat?

Zou dit met verbinding en babydragen te maken hebben?   Men heeft haar gevoel in steek gelaten. Ik bedoel dus hiermee juist  dat doordat men afstand neemt door omstandigheden of de verbinding (hechten-band) niet meer heeft met de baby geen zindelijkheid communicatie kan gestimuleerd worden? Als ik het oorspronkelijke artikel lees waarop ik reageerde, hoor je ergens dat de meeste ouders met kleuters die luiers dragen op de basisschool, drukke ouders zijn. Deze ouders hebben zelfs weinig tijd om intensief te dragen om dit gevoel te stimuleren.

Dit wordt o.a. veroorzaakt door te veel commerciële opdringerige verkopers die vinden dat een mens niets meer zelf hoeft te doen.

Tijdens de eerste lezing op vrijdag 26 februari 2016 om 19.30 zoom ik hierop in. Dit wordt de eerste kennismaking’s lezing. Meld aan via info@bereka.nl Samen kunnen we dan bespreken naar meer mogelijkheden tot de oplossing.

P.S

>Dit gaat om gezonde kinderen met gezonde ouders die zelf erg druk hebben. Deze ouders kunnen paramedische steun  gebruiken. Er zijn uiteraard uitzonderingen waarbij kinderen een medische afwijking hebben. Die zijn al onder behandelingen en dit blog gaat dus niet over ze.

Het is geheel kosteloos.

Zie de onderstaand AD artikel.

#zindelijkheid #zindelijk #baby‘s #kinderdagverblijf #basisschool

 

Published by Humansbonded

Muchaheta was now living in the Netherlands, far away from home and her extended family. Perhaps it was the distance or the time away from her roots that led her down a path to reconciling her traditionally African approach to child rearing with the new modern European scientifically tested advice she was consistently receiving. In doing so she began to craft out a unique path for herself and her growing family.

3 thoughts on “Waarom zijn sommige kinderen eerder zindelijk?

 1. Mijn zoontje van drie en half is niet zindelijk. Ik heb hem veel gedragen toen hij klein was en hij is nooit naar de crèche geweest, omdat mijn man voor hem zorgt. De zoon van de buren was heel snel zindelijk, omdat hij dat had afgekeken van de andere kinderen op het dagverblijf. Dus nee, ik denk niet dat het daar iets mee te maken heeft en als ik wist wat het wel was, “het truukje” dan heb ik echt wel de tijd om dat uit te proberen, maar er is geen truukje.

  Like

 2. Goed dat je dit ter.sprake brengt. Denk wel dat het een combinatie van veel factoren ís. Ik zie hier moeders die hun kind gedragen hebben ook worstelen met het zindelijk worden.
  Daarnaast zie ik dat Bv kinderen van Poolse ouders weer sneller zindelijk zijn. Zoals ik mij heb laten vertellen ís in Polen het vroeg zindelijk worden zeer gebruikelijk /wenselijk
  Wat ik uit eigen ervaring weet is dat het zindelijk worden ook te maken heeft voedingsmiddelen. En dan vooral het gebrek aan vezels in voeding en de grote hoeveelheden suikers in voeding. Tegen de tijd dat je er achter bent waarom het maar niet lukt ís er meer beschadigd dan je lief ís.

  Liked by 1 person

  1. Dat het te maken heeft met meerdere factoren is zeker een feit, dat lijkt mij duidelijk. Het is wel zo dat een kind dat in deze tijden opgroeit met een gemiddelde ouder die zich veel verdiept in de juiste voeding iets meer kans maakt. Ik denk dat bewuste ouderschap vele factoren heeft dan alleen borstvoeding en babydragen, al zou ik dit willen zien als de basis, meteen aan de borst en volhouden als het kan. Verder heeft dit ook te maken met diverse culturen, waar ze ermee opgroeien en de invloed van hoe makkelijk het kan of niet.

   En vergeet niet dat er altijd uitzonderlijke situaties zijn. Uit die hoek merk je gelijk dat ouders zich aangesproken voelen en gecinfronteerd. Dat maakt het onderwerp juist kwetsbaar en weer niet. Maar we moeten het wel bespreekbaar maken

   Liked by 1 person

Comments are closed.

%d bloggers like this: